Przemysłowe urządzenia – Flowpack

 

Ciasteczka w domu tworzymy, sporządzając ciasto i wylewając je do specjalnych foremek lub kreując ciasto i wyciskając w nim wzory, które następnie pieczemy. W przemyśle wygląda to dokładnie tak samo, niemniej jednak tworzone jest faktycznie na wszechstronną skalę. Cukiernik, który para się robieniem ciastek, posiada odpowiednią recepturę. Receptura ta pozwala na przygotowanie wielu kilogramów ciasta. Maszyny do produkcji ciastek zalewa się masami cukierniczymi i następuje proces wyciskania. Maszyna sama wyciska stosowny wzór ciastka na blachę, po czym są one wstawiane na specjalne wózki, a wózki te wjeżdżają do pieców, w którym ciastka posiadają się upiec.

Czas pieczenia nie jest w większości wypadków długi, bo piece mają bardzo dużą moc i nierzadko wystarczy nawet kilka minut, ażeby z pieca wyjechały gotowe ciasta. Zrzuca się je z blach i poddaje kolejnej obróbce. W pewnych przypadkach ta obróbka polega na udekorowaniu ręcznie ciastka, zdarza się, że na oblaniu go czekoladą, a innym razem na posypaniu na przykład cukrem pudrem. Następnie ciastka przechodzą przez serwis maszyn pakujących, który ma za zadanie stosownie je zapakować tak, aby nie wysychały i szybko się nie psuły. Pakowanie wygląda różnie. Nierzadko wykonuje się je ręcznie, wkładając ciasteczka do torebek, innym razem polega to na włożeniu ich do specjalnej maszyny, tzw. formierki do ciastek, która przepuści je przez linię pakującą i zgrzeje w specjalnej folii. Później ciastka są wyłącznie pakowane na palety, znakowane i wysyłane w właściwe miejsce. Cały proces trwa w większości około kilku godzin.

Sprawdź: przewóz maszyn.

FacebookTwitterGoogle+Share

One thought on “Przemysłowe urządzenia – Flowpack

Dodaj komentarz