Jak przechować żywność

Mrożenie żywności jest jedną z najstarszych metod jej konserwowania. Kiedyś żywność zamrażała się w sposób naturalny, podczas zimy. Dzisiaj dysponujemy już urządzeniami, które pomagają nam w zamrażaniu.

Zamrażarki zwykle znamy w wersjach domowych wykorzystanych na własny użytek, niemniej jednak te urządzenia są też dostępne w wersjach fachowych wykorzystanych do gastronomii i do różnego rodzaju zakładów przetwórczych. Wielkie mroźnie mają ogromne pojemności, zatem są w stanie jednorazowo zamrozić faktycznie bardzo duże ilości produktów. Sposób ich działania w każdym przypadku jest dokładnie taki sam i polega na tym, że specjalny agregat generuje niską temperaturę, która całkowicie zamraża produkty nawet do temperatury minus 20 kilku stopni. Szybka metoda zamrażania jest wyjątkowo skuteczna i przede wszystkim bezpieczna dla towarów spożywczych. Nie psują się one przez to, że całkowicie zahamowany zostaje proces namnażania się bakterii znajdujących się w produktach żywnościowych. Co prawda bakterie nie zostają w pełni wyeliminowane, niemniej jednak nie mogą się dalej mnożyć i przez to produkt zwyczajnie się nie psuje. Profesjonalne zamrażarki są jednakże drogie, więc wyposażenie się w takie urządzenie do gastronomii wiąże się z dość wysokimi kosztami. Mimo wszystko w wielu przypadkach po prostu te koszty powinno się ponieść, bo są konieczne do prowadzenia działalności. Profesjonalne mroźnie znajdują zastosowanie głównie w firmach zajmujących się produkcją mrożonek. W każdym przypadku taka mroźnia będzie miała zastosowanie też w lokalu gastronomicznym, w którym przygotowuje się potrawy.

Polecamy: chlodniemroznie.pl

FacebookTwitterGoogle+Share

Dodaj komentarz