Chłodzenie żywności

Lato i wysokie temperatury są wyzwaniem dla przewoźników zajmujących się transportem żywności. Im wyższa jest temperatura, tym większe także ryzyko, że żywność może ulec zepsuciu się. W wysokiej temperaturze aktywowane są enzymy, które odpowiadają za rozkład rozmaite materiałów organicznych i mogą doprowadzić do zepsucia się żywności.

Żeby temu zapobiec, powinno się głównie utrzymywać należycie niską temperaturę w przestrzeni ładunkowej. Komora mroźnicza sprzedaż jest polecana dla firm zajmujących się przewozem produktów głęboko zamrożonych. Produkty takie podczas transportu mogą ulec rozmrożeniu, co skończyłoby się ich całkowitym uszkodzeniem. Jeżeli żywność jest transportowana we właściwie niskiej temperaturze minus 18 stopni, a często więcej, to nie powinno się się martwić, że produkty ulegną rozmrożeniu, bo taka sytuacja się po prostu nie wydarzy. Jedynym problemem może być ewentualna awaria systemu mrożenia, ale jeżeli stosownie szybko zareagujemy, to jakość produktów nie powinna ulec pogorszeniu. Warto tutaj także wziąć pod uwagę fakt, że w pewnych sytuacjach wybierana jest komora chłodnicza używana, nie zaś nowa i wcale nie znaczy to, że komora używana jest gorszej jakości. Często jest wystarczająco bardzo dobrze utworzona i na tyle solidna, że można ją stosować jeszcze przez wiele lat i nie będzie sprawiała większych problemów. Mimo wszystko powinno się taką komorę poddawać systematycznym serwisom, żeby mieć pewność, że wszystkie jej układy działają w poprawny sposób i urządzenie będzie się sprawdzało dłuższy czas.

Zobacz więcej: komory szokowego mrożenia sprzedaż.

FacebookTwitterGoogle+Share

Dodaj komentarz