Jak chronić żywność przed insektami

W każdej firmie opracowywana jest procedura, która opisuje, na czym polegać będzie ochrona przed szkodnikami. W zakładach, które zajmują się produkcją i przetwarzaniem żywności jest to w szczególności ważne. O to, by na teren firmy nie dostały się gryzonie, czy robaki należy też dbać na magazynach i w przechowalniach żywności.

Monitoring pest control to ustalony uprzednio zbiór reguł i działań, których zadaniem jest zwalczanie owadów, ptaków oraz gryzoni. Prócz tego jest nim również stałe monitorowanie, czy się nie namnażają. Jeśli do tego dochodzi powinno się wdrożyć środki zaradcze. Nierzadko wystarczy przemienić drzwi lub zabezpieczyć dużo lepiej żywność. Zdarza się, że niezbędne jest rozstawienie pułapek, które będą wyłapywać pojawiające się szkodniki. Te, które najczęściej ukazują się tam, gdzie produkowana, przetwarzana lub przechowywana jest żywność to ptaki, gryzonie, szczury i myszy, owady pełzające i latające. Dzięki pest control można je usunąć. W niektórych firmach tworzone są specjalne działy, które monitorują stan czystości i przy pojawiających się nieprawidłowościach od razu reagują. Czasem za monitoring szkodników odpowiada zewnętrzna firma, której pracownicy pojawiają się na zakładzie co jakiś czas i sprawdzają, czy wszystkie procedury są zachowane. Które rozwiązanie jest lepsze? Oba są bardzo dobre. Zatrudnienie kogoś specjalnie w firmie będzie nieco droższe niż delegowanie monitoringu czystości zewnętrznej firmie. Poza tym zewnętrzna firma zatrudnia specjalistów, którzy lepiej przeprowadzą konieczną dezynfekcję.

Sprawdź: monitoring pest control.

FacebookTwitterGoogle+Share

Dodaj komentarz