Tłusty czwartek i pączki

Pączki nie są wypiekiem, który właściwie każdy potrafi zrobić. W tym przypadku trzeba nie tylko dysponować dobrym przepisem, niemniej jednak i umiejętnościami.

Cisto na pączki jest ciastem drożdżowym. Powstaje ono zatem w oparciu o drożdżowy zaczyn, którego przygotowanie ie w każdej chwili jest banalnie proste. Okazuje się gdyż ze, ażeby upiec pączki na tłusty czwartek, powinno się rozrobić drożdże w mleku o odpowiedniej temperaturze. Ta nie ma możliwość być zbyt wysoka, bo drożdże się zaparzą i i nie wyrosną. Mleko nie ma możliwość też być za zimne, bo przez to drożdże również nie wyrosną. A określenie właściwej temperatury w przypadku mleka do drożdży nie jest zwyczajne i zwykle wynika ono z kwalifikacji i doświadczenia.
Osoby, które pieką dużo i długo zwykle nie mają z tym najmniejszego dylematu. One w wielu przypadkach także na oko, czyli orientacyjnie odmierzają ilości poszczególnych składników na drożdżowe ciasto. Nie posiada dla nich znaczenia czy pieką pączki na tłusty czwartek, czy przygotowują ciasto na drożdżową strucle. W przypadku takiego rodzaju ciasta bardzo istotne jest również jego umiejętne wyrabianie. Od niego zależy to czy pączki w ogóle się udadzą. Wyrabianie cista drożdżowego nie jest intuicyjneproste. Wymaga siły i cierpliwości. Niekiedy wyrabiać je powinno się bardzo długo, zanim przybierze dobrze dopasowana konsystencje. Później takie cisto musi wyrosnąć. Nie jest to intuicyjne. Dlatego kilka osób, nawet te, które potrafią piec, często kupują pączki gotowe. Gdy pączek posiada własne święto i oni preferują posiadać chwile dla siebie. Gdy kupią pączki w sklepie mają czas dla siebie, a nie muszą stać przy kuchni i smażyć pączki.
Więcej informacji na stronie: Pączki na tłusty czwartek.

FacebookTwitterGoogle+Share

Dodaj komentarz